luni, 27 decembrie 2010

Sarbatori Fericite!

duminică, 19 decembrie 2010

Planet Earth - Fresh Water (Malawi Part)

duminică, 12 decembrie 2010

Tropheus Brichardi

Habitat: Lacul tanganyika
Hrănirea: Alge
Morfologia: ciclide Mijlocii
Reproducţie: maternal mouth-breeder
Etimologie: Numit după Pierre Brichard, colector belgian de peşti în Lacul Tanganyika.
Distribuţia: S-au găsit pesti  în jurul lacului Tanganyika, cu o excepţie  în Zambia.  Aceasta reprezenta, probabil, mai multe specii, unele dintre ele pot traii impreuna.
Habitat: Ca alte tipuri de Tropheus , ei populează  zona stancoasa superioară liberă de sedimente.
Habitate: Bulu Point (Tanzania), Cape Tembwe (Congo, Republica Democrată), Isonga (Tanzania), Kabimba (Congo, Republica Democrată, nativ), Kalemie (Congo, Republica Democrată), Insulele Kavalla (Congo, Republica Democrată, nativ) , Kipili (Tanzania, nativ), Mtosi (Tanzania, nativ), Mvuna Island (Tanzania, nativ), Nkondwe Island (Tanzania, nativ), Nyanza-Lac (Burundi, nativ), Ulwile (Tanzania, nativ).



 Hrănirea: alge de stanca (aufwuchs).  Gura cu falci drepte paralele este identica cu cele ale altor membri din acest gen, cu excepţia Tropheus duboisi . Această specie poate prospera  în zonele mai bogate în sedimente.
Reproducţie: Ca alţi membri ai genului, Tropheus brichardi este un maternal mouth-breeder, care produce un  număr destul de redus de icre (de obicei 6-20).  În compensaţie, ouăle sunt în formă de pară sunt printre cele mai mari în familie (7 mm în diametru lor cea mai lungă), dând naştere la pui destul de mari şi bine dezvoltate.Perioada de incubaţie este, în principiu trei săptămâni, dar de multe ori în timpul continua cateva saptamani mai mult (până la 10), în care tinerii sunt eliberaţi din timp în timp de către mama în zonele protejate şi se pot hrani in gura mamei lor. Masculii nu iau parte la nici o  în îngrijire părintească , şi goneste de obicei femela departe imediat după depunerea icrelor, dar în acvariu, el poate tolera o în împrejurimile imediate ale teritoriului său.



In acvariu: Tropheus brichardi nu diferă semnificativ de la congeneri în cerinţele de întreţinere în acvariu, cu excepţia faptului că pare a fi printre speciile cele mai teritoriale. În acvariu, masculii din toate speciile Tropheus tind să-şi apere propriile teritoriul , în timp ce ierarhiile liniare sunt găsite doar în caz de mici rezervoare supra-aglomerate.  În scopul de a observa comportamentul lor natural in acvariu, Tropheus trebuie să fie ţinute în grupuri mici de mai mulţi masculi şi femele într-un rezervor de mare (cel puţin 500 de litri, dar de preferinţă, 1000 litri sau mai mult), împreună cu alte tropheines, cum ar fi Petrochromis sau Simochromis.  În rezervoare mai mici, tendinţele lor  duce de obicei la eradicarea tuturor subordonatilor masculi şi femele omorândui, cu excepţia cazului in care rezervorul este deosebit de aglomerată. În unele cazuri, atunci când sexele  se potrivesc bine impreuna, ei pot fi păstrate ca o singură pereche, o situaţie care poate dura mai multe luni sau ani, până la masculul poate ucide în cele din urmă partenerul său.

Apa din acvariu trebuie să fie puternic filtrată, greu şi alcalin (pH 8.2), cu un interval de temperatură în jurul 23-26 ° C.  Acestor pesti trebuie să se acorde în principal, alimente bogate in spirulina, deoarece acestia sunt foarte sensibili la boli intestinale. Ca pentru toţi membrii din acest gen, Tropheus brichardi tind să ciugulească înotătoarele colegilor de acvariu, mai ales atunci când extensiile aripioarelor tinerilor tind a se extinde inestitic.
Conservare: Tropheus brichardi este evaluat de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii în Lista Rosie IUCN a speciilor ameninţate (LC) (2006).
Comentarii: Schupke (2003) a propus o clasificare interesantă a populaţiilor Tropheus în mai multe linii (care, în opinia lui, corespunde aproximativ la speciile cunoscute) în baza de date bio-moleculare (în principal, de la C. Sturmbauer) şi observaţii personale. Având în vedere că unele dintre tipurile de Tropheus brichardi sunt uneori găsite impreuna, acest lucru sugerează că, de fapt, Tropheus brichardi trebuie să fie împărţit în 3 sau 4 specii diferite.



În consecinţă, Tropheus brichardi adevărat ar fi limitată la partea de nord a lacului. Cu toate acestea, pe baza unor studii moleculare, Schupke include "banda portocalie" de la Tropheus Bemba în aceeaşi afiliaţie ca Tropheus brichardi  din aceast localitie, dar aceasta forma, probabil, mai degrabă face parte din bine-cunoscuta acum Tropheus sp. 'black'. "Negru".
Un alt neam de tipuri de Tropheus brichardi , din care Kigoma sau populaţiilor Ujiji sunt mai bine cunoscute, cuprinde exemplare cu aripioare galbene şi puternic bare verticale galbene.  Aceste forme sunt în mod tradiţional incluse în Tropheus brichardi, dar reprezintă, probabil, o specie diferită.
O treime din linia Tropheus tipuri brichardi, care, de asemenea, ar trebui să fie considerat o specie diferită, include specii de o culoare verde de măsline, cu o bandă verde-galbuie si ochi albastri (mai bine cunoscut fiind populaţia Malagarasi).
Un neam al patrulea Tropheus tipuri brichardi cuprinde  populaţii din sud-estul Tanzaniei (Ulwile, Namansi), care sunt genetic mai aproape de sp Tropheus. 'mpimbwe' (care a fost, de asemenea, primul considerat ca aparţinând Tropheus brichardi) şi Tropheus polli annectens, cu care au în comun un iris albastru şi capul maroniu. Specimenul Ulwile este mai mare decât  alte tipuri de Tropheu brichardi, deşi  mai mici decât Tropheus sp. "Mpimbwe". Aceste populaţii din sud-est poate fi considerată ca o alta specie, sau între peştii congeneri, cu unul sau altul dintre tipurile de Tropheus brichardi, având în vedere faptul că este, probabil, de o geneza mixta.




Viespea galbena  neagră model de culoare juvenilă a tipurilor de Ulwile-Kipili este foarte uşor de recunoscut (şi foarte drăguţ), urmată de cea de tip Kigoma. În tipul Kigoma, trebuie să se constate că, contrar aproape toate celelalte specii de Tropheus , masculii teritoriali dominanti păstrează barele lor verticale vizibile, deşi oarecum stinse.  Indivizii colorati in maro uniform sunt de obicei în starea de spirit neutri.  În plus, tipic Tropheus brichardi  din Nyanza-Lac este uniform brun cu resturi de un galben-albicios in forma de "şa", pe spate . El trăieşte impreuna cu un alt membru cu aripioare tip galben Kigoma , un membru al-Malagarasi de tip verde şi o populaţie de sp Tropheus. 'black'. "Negru".



Referinte

Nelissen, M. H. J. & D. F. E. Thys van den Audenaerde; 1975; "Description of Tropheus brichardi sp. nov. from Lake Tanganyika (Pisces, Cichlidae)"; Revue de Zoologie et Botanique Africaines; 89 (4); p 974-980 (crc00024).
Schupke, Peter; 2003; "African Cichlids II, Tanganyika I, Tropheus"; Aqualog (crc01827).

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Microbe-Lift 8.5 PH Buffer

 8.5 PH Buffer





Pentru ciclide africane intr-o apa dulce la un pH de 8.5


Pentru utilizare:
•apa de la robinet.
•apa din acvariu.
•schimburi de apa.

Sugestii:
Particularitatea ciclidelor africane, este ca se fac schimburi frecvente de apa (20 – 40 % la fiecare 2 saptamani) si reajustarea ph-ului atunci cand e necesar.

Valori de pH:
Victoria domeniul de pH = 8 – 8.8, avg. pH = 8.4
Malawi domeniul de pH =8.8 – 8.6, avg. pH = 8.55
Tanganyika(*)domeniul de pH =8.6 – 9.1, avg. pH = 8.86
(*) Daca se doreste folositi cantitate dubla de tampon pentru a se ajunge la un pH-ul mai ridicat.

Ingrediente:
Contine un amestec brevetat de 4 saruri de sodiu si bicarbonati impreuna cu urme de elemente esentiale care apar in mod natural in „Rift Lake” African: Malawi, Victoria, Tanganyika.

Indicatii:
Functiile principale ale produsului sunt de a mentine pH-ul la o valoare constanta si de a stabiliza pH-ul dupa schimburile de apa.

Pentru a ridica pH-ul si a-l mentine la valoarea de 8.5 se adauga 1 lingura produs (5 grame) la 113 L de apa.
Pentru a reduce pH-ul si a-l mentine la valoarea de 8.5 se adauga 1/2 lingura produs (2.5 grame) la 113 L de apa.

miercuri, 17 noiembrie 2010

~NOU~ Microbe-Lift XTreme

MICROBE-LIFT XTreme este o functie de apa conditionat-plin intr-un singur produs. Acesta a fost format pentru inlocuirea apei (actioneaza instantaneu ) . Ar trebui sa fie utilizate la crearea unui iaz noi sau acvariu, efectuarea de modificari de apa, atunci cand se adauga pesti, nevertebrate, amfibieni sau plante.



Actioneaza instant:

Detoxifica Nitritii

Indepărtează amoniac

Distruge si indeparteaza cloramina

Indeparteaza clorul

Detoxifica metale grele

Adaugă un multi-part-mazga inlocuitor de piele

Adauga electrolitilor esentiale

Stimuleaza alcalinitatea

MICROBE-LIFT/XTreme a fost formulat cu tampoane pentru a ajuta la stabilizarea tratarii apei pH-ul şi alcalinitatea (capacitatea de neutralizare a-acid). Se indeparteaza atat de amoniac şi clor prin reactia chimică cu ei.

Esential nu electroliti asista numai in tamponare, dar de asemenea cazuri ajuta la prevenirea socului osmotic adesea cauzat de apa noua. MICROBE-LIFT/XTreme detoxifica metale grele (de exemplu, cupru şi plumb).

Recomandari

Efectuarea modificarii de apa regulat pentru a mentine alcalinitatea (capacitatea de neutralizare a-acid) şi a stabili pH-ul. Utilizarea MICROBE-LIFT/XTreme, la rata de dozaj standard, pentru a elimina şi controla fiecare masurat 1 mg / L, sau fractiune din aceasta, din total de amoniac (= 0,85 mg / L total amoniac-azot). Utilizati o salicilat (indolphenol) de tip total kit de testare amoniac. Pentru oxigen dizolvat utilizarea testarii fie un metru DO sau un test carmin indigo.



Contraindicatii

Nu utilizati cu bazate pe sau clorit bazate pe tratamente de permanganat. Nessler teste de amoniac va va da fals. Winkler oxigen dizolvat va da teste false, mici (sau zero) . Testul benzi MICROBE-LIFT/Ammonia salicilat se bazeaza si lucreaza bine cu acest produs.

Se agita bine inainte de utilizare.


Pentru apa complet conditie pentru (1) acvarii noi sau iazuri, (2), inainte, dupa sau in timpul adaugiri de apa, sau inainte de a adauga noi pesti, amfibieni, nevertebrate sau plantelor, se adauga 1 lingurita (5 ml) de microb-LIFT / XTreme pe 10 galoane (38 L) de apă. Pentru aplicatii mai mari utiliza urmatoarele masuratori: 1 fl.oz./60 Gal. (227 L). (227 L).

Non-toxic pentru oameni, animale de companie şi a vietii acvatice.

Acest produs este destinat utilizarii cu toate pestilor de acvariu ornamentale. Nu pentru utilizare consumului uman. Aceasta nu este o otrava sau economic medicamente şi nu este destinat pentru utilizare ca atare.

vineri, 12 noiembrie 2010

Lamprologus Meleagris

Lamprologus Meleagris
(Büscher, 1991)***
Sinonim: Lamprologus stappersi ***
Familie: Cichlidae (ciclidele)
Subfamilia: Pseudocrenilabrinae
Denumirea comună: Ocellatus perlat, Lamprologus dantelă
Distribuţia: Africa: Lacul Tanganyika - Central Zair coasta de sud a Kalemie.
Size: 7 cm Dimensiune: 7 cm



Sex si diferenţe de culoare: Corp argintiu cu pete maro de-a lungul flancurilor sale. Flancurile sunt pătate cu o risipire de pete sidefii. Partea de dedesubt poate arata, de asemenea cu nuanţe de violet. Există un dram de o nuanţă albastră în apropierea gurii. Femelele sunt ceva mai mici decat masculii. Culorile lor nu sunt la fel de intense.

Întreţinere: 23 - 27 ° C, pH-ul 7.8 - 9.5
Habitat: Acvariu cu cochilii de melci si cu substrat de nisip.

Reproducţie: Lamprologus meleagris se reproduc in cochilii de melc. Aproximativ la 8 zile de la data eclozari alevinii inoata liberi langa adulţi. Nu există nici un semn evident de reproducţie până alevini nu sunt văzuti. Au pete roşu-brun pe corp mai multe ca adultii.



*** Există o dezbatere cu privire la ce nume are într-adevăr acest peşte . Există o posibilitate distinctă ca acest peşte într-adevăr sa fie Lamprologus stappersi (Pellegrin 1927). Stappersi a fost numit pentru un medic din Africa de Sud care a capturat acesti peşti şi a murit în Primul Război Mondial.
Următorul citat este din "Tanganyika - ciclidele în habitatul lor natural" de Ad Konings.
"Când Buscher (1991) a descris Lamprologus meleagris el a subliniat că aceasta diferă foarte puţin de la Lamprologus stappersi, dar că localitatea speciei din urmă a fost de aproximativ 100 km mai la nord de Lamprologus meleagris, care la acel moment, era cunoscut doar din apropiere de Bwassa (65 km sud de Moba) . Mai târziu a înregistrat, de asemenea, Lamprologus meleagris din Kalemie, unde a fost găsit în gura râului (Buscher, 1998). Acelasi tip de Lamprologus stappersi a fost colectat aproape de Mpala, sau a unui rau din apropiere . Această localitate se află între Moba şi Kalemie, şi este foarte puţin probabil ca astfel de forme sa nu fie similare, găsite atat pe fundul noroios în apropierea gurilor de râu. Deşi este de acord că Lamprologus stappersi a fost iniţial slab descrisă, Buscher a redescris această specie, şi nu există nici o îndoială că Lamprologus meleagris este sinonim cu Lamprologus stappersi, iniţial descris de Pellegrin în 1927. "

duminică, 10 octombrie 2010

Gravel and Substrate Cleaner de la Microbe Lift

Curăţă substratul acvariului fără a-l muta.

  • Elimimă rapid şi natural nămolul
  • Acţionează cu 80 % mai rapid decât produsele bacteriene singure
  • Reduce şi leagă nutrienţii inclusiv fosfaţii
  • Format din amestecuri organice şi microbiene
  • Este un produs natural, necaustic
Este un produs rezultat al multor ani de cercetari. MICROBE-LIFT/ GSC descompune accelerat reziduurile organice ce se degradeaza lent pe fundul acvariului. Această degradare lenta poate fi toxică atat pentru peşti cat şi pentru plante. Substantele solide organice acumulate pe fundul acvariului încep să se descompună şi eliberează compuşi gazoşi care pot pune în pericol viaţa peştilor şi plantelor.



MICROBE-LIFT/ GSC ajută la descompunerea rapida a reziduurilor organice de pe fundul acvariului reducând şi chiar eliminând compuşii gazoşi rezultaţi din descompunere ajutând în acelaşi timp şi la limpezirea rapidă a apei.

MICROBE-LIFT/ GSC conţine materii celulozice naturale, acceleratori selectaţi biologic şi microbi speciali ce s-au dovedit a fi eficienţi în reducerea namolului din acvarii. Recomandat pentru utilizare cu toate produsele MICROBE – LIFT (bacterii si enzime).


MICROBE-LIFT/ GSC va colora apa din acvariu timp de 48 – 96 ore de la aplicare. Produsul este de culoare neagra si poate colora usor apa acvariului timp de 48-96 de ore de la aplicare. Nu va faceti griji. Substanta activa din produs este naturala si va ajuta la limpezirea apei si eliminarea resturilor organice in descompunere.

MICROBE-LIFT/ GSC ajută deasemenea la limpezirea apei acvariului.
Se foloseste MICROBE-LIFT/ GSC în fiecare săptămână până ce
substratul este curat, apoi urmaţi sfaturile pentru întreţinere.

luni, 4 octombrie 2010

Altolamprolologus calvus

Altolamprologus calvus este o specie descoperita recent in lacul Tanganyika prima oara de catre Poll in 1988. Este un pradator inascut avand un corp comprimat lateral pentru a aparea langa prada neobservat. Avand aceasta forma este foarte cautat si printre crescatorii de cichlide.Denumirea ii vine din latinescul calvus(chel) deoarece pe partea craniana nu prezinta solzi ceea ce nu este valabil si pentru varul sau compressiceps.
Acesta nu este foarte greu de tinut in acvarii dar necesita foarte mult timp pentru a-l putea inmultii o perioada cam intre 1,5 si 2 ani de la iesirea din icre. Exista mai multe tipuri de Altolamprologus calvus printre care: Black , White, Yellow, Orange, Black Pectoral.
Habitat: Altolamprologus calvus se gaseste in locurile stancoase din lac. Este foarte usor de tinut intr-un bazin de peste 100 litri si nu sunt agresivi cu alte specii. La fel ca ceilalti pesti din lacul Tanganyika au nevoie de apa foarte proaspata si cu o duritate ridicata. Calvusii pot fii foarte sensibili la o schimbare brusca a temperaturii apei.



Hrana: Este specializat ca pradator hranindu-se cu icre, alevini si pesti tineri. Avand corpul comprimat lateral poate sa penetreze crevasele sau locurile stramte pentru a prinde prada care se scunde in acele locuri. Gura sa mare este rapid deschisa iar prada este pur si simplu aspirata instant. In acvariu se vor hrani cu hrana vie iar cea uscata va fi cea care in principal contine multe proteine.

Acesta nu este foarte greu de tinut in acvarii dar necesita foarte mult timp pentru a-l putea inmultii o perioada cam intre 1,5 si 2 ani de la iesirea din icre. Exista mai multe tipuri de Altolamprologus calvus printre care: Black , White, Yellow, Orange, Black Pectoral.
Inmultirea: Altolamprologus calvus nu este greu
de inmultit daca acestia au atins maturitatea sexuala si daca au locul ideal pentru a depune. Putem deosebii sexul acestora numai dupa marime, masculul fiind mai mare de la 1 pana la 3 ori marimea femelei. Acestia vor depune in locuri stramte dar si in cochilii de melci. O pereche tanara va depune in jur de 70 de icre iar una matura peste 200. Femela va ramane inauntru cu icrele asigurandu-se ventilatia iar masculul va sta afara patruland si aparand cuibul. Acesti pesti sunt foarte buni parinti.

duminică, 19 septembrie 2010

Special Blend de la Microbe Lift

Am ales sa public odata pe saptamana, daca este posibil, un articol care sa vina cu ceva in folosul crescatorilor de ciclide de tanganyika si nu numai. O sa incep cu Special Blend de la Microbe Lift, o firma americana care produce unele din cele mai bune si substante si accesorii pentru acvaristica bazandu-se in primul rand pe bacteriologie si microbiologie. De aceea toate produsele sunt BIO in adevaratul sens. Spun aceste lucruri nu in special pentru reclama dar pentru a face ce-i mai bun pentru acvariile noastre.


Special Blend
Este un produs atat pentru acvarii de apa dulce cat si pentru acvariile marine.
Este un ecosistem într-o sticla.


Caracteristici si avantaje:

-Reducerea dramatica a necesitatii schimburilor de apa.
-Reducerea frecventei de curatare
-Este bun atat pentru pestii de apa dulce cat si pentru cei de apa sarata
-Fara chimicale
-Un rezervor nou de pornire pentru ciclare biologica si stimulare
-Un 'degrador' de substante organice
-Un stimulator natural pentru cresterea plantelor
-Nivel scazut de amoniu si reducere biologica a nitratilor
-Reduce mirosurile si limpezeste apa
-Întretinere biologica pentru stabilizarea acvariilor
-Creste abilitatea plantelor pentru asimilarea luminii, apei si nutrientilor
-Descompune reziduurile organice din substrat, plante si pietre
-Descompune spuma proteica
Aceste bacterii sunt compatibile cu filtrele biologice si lampile UV. Lampile UV trebuie sa fie oprite pentru 48 – 72 de ore dupa adaugarea acestui produs. Acest lucru va permite progresul bacteriilor la stadiul de crestere cel mai activ.

MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND nu neutralizeaza clorul, cloramina si metalele grele.

MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND este compatibil cu utilizarea carbunelui activ si este compatibil cu produsele pe baza de cupru.

Întrucat fiecare flacon de MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND este “crescut” individual, pot sa existe variatii de culoare de la flacon la flacon. Aceste variatii de culoare nu influenteaza calitatea produsului.

Deformarea flaconului (contractare sau umflare) este normala si se datoreaza variatiilor de temperatura, flaconul fiind sigilat.

Acvarii de apa sarata

Bacteriile din acest produs raman active atunci cand se folosesc la o apa cu o salinitate de 1.017 – 1.025. La pornirea unui acvariu marin, intai adaugati sarea, recirculati apa pentru 24 de ore, apoi masurati salinitatea si faceti eventualele corectii pentru ca salinitatea sa se afle in domeniul 1.017 – 1.025. Adaugati MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND numai dupa ce ati recirculat apa din acvariu minim 24 de ore.

Apa sarata a oceanelor are o mare stabilitate cu variatii mici de pH. Apa oceanelor dilueaza reziduurile rezultate de la pesti si substantele organice. Bacteriile MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND ajuta descompunerea mai rapida a resturilor organice din apa si ciclul de descompunere a anumitor elemente cum ar fi azot, sulf, etc. care se pot acumula în acvariu.

Acest produs nu contine chimicale. Este inofensiv pentru oameni, pesti si plante. Deoarece nu putem controla dinamica pre-existenta dintr-un acvariu, informatiile de mai sus sunt supuse mai multor variabile. Multe situatii sunt unice în natura.

MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND are un miros de hidrogen sulfurat care se va disipa rapid.

Apa sarata încetineste activitatea bacteriilor. Pentru rezultate rapide folositi cu 25 % - 50 % mai mult produs.

Numarul de pesti/Suprafata apei/Oxigenul

Dimensiunea acvariului precum si temperatura apei afecteaza continutul de oxigen din apa. Continutul de oxigen din acvariu si suprafata apei va determina numarul de pesti pe care poti sa îi ai în acvariu. Cu cat cantitatea de oxigen dizolvata in apa va fi mai mare, cu atat vom putea tine mai multi pesti si alte vietuitoare in acvariu. Înaintea introducerii oricarei forme de viata în acvariu trebuie sa ne asiguram ca este o cantitate suficinta de oxigen necesara pestilor si bacteriilor aerobe continute în MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND.

Asteptati 72 ore pentru adaugarea MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND, daca ati adaugat medicamente în acvariu.

Toate produsele bacteriene MICROBE-LIFT pot fi folosite împreuna. Uneori cand se folosesc mai multe produse bacteriene MICROBE-LIFT, reduceti dozajul de la al doilea produs cu 50 %. Dupa adaugarea bacteriilor, faceti o monitorizare a pH-ului.

Bacteriile din aceste flacoane trebuie sa ramana în flacoanele lor originale sau daca le pierdeti pe acestea continutul flaconului se transfera în altul.

Produsul il puteti gasi aici:
Special Blend(476 ml) 
Special Blend(251 ml)

luni, 30 august 2010

Lamprologus Brevis

Nume comun: Conchicola, Brevis.

Familia: Cichlidae. Subfamilia: Pseudocrenilabrinae. Ordin: Perciformes. Clasa: Actinopterygii.
Biotop: Lacul Tanganyika. Se gasesc in depresiunile lacului unde se acumuleaza cantitati mari de cochilli de melci Neothauma pe substrat la o adancime intre 10 si 30 metri.
Raspandire: Este o specie endemica a lacului Tanganyika.
Forma: Este un peste de forma compacta cu gura orientata in sus, de forma rectangulara.
Culoare: Culoarea acestui pestisor este de la maron clar la maron obscur cu linii transversale albe ce brazdeaza intregul corp. Ochii sunt foarte stralucitori.
Marime :5 cm masculii iar femelele cam 3,5 cm.
Diferente sexuale: Morfologic sunt foarte greu de facut diferente numai ca masculii cresc mai mari decat femelele.

Temperatura: 24ºC-27ºC.

Apa: In Lacul Tanganyika apa prezinta o alcalinitate intre 8.0 si 9.0 si o duritate specifica intre 9-19º.

Acvariul: Se poate tine o pereche intr-un acvariu de 40 litri fara probleme. In acvariu se va pune un substrat de nisip pe care se vor aseza mai multe cochilii de melc cel putin una pentru fiecare. Cochiliile trebuie sa aiba un diametru intre 3-5 cm .

Alimentatia: In mediul natural se hranesc cu zooplancton. In acvariu se pot hrani cu daphnia, larve de tantari, fulgi, granule, etc .



Reproducerea: Femela depune icrele in fundul cochiliei de melc unde masculul va intra sa le fertilizeze. Aceasta se repeta de mai multe ori.La 25°C eclozarea se produce la 60-72 de ore.Alevinii au cam 5-7 mm la inceput dar vor creste destul de rapid. Acestia vor ajunge la maturitate sexuala dupa 6 luni de viata. Ad Konings (1981) spunea ca maturitatea totala a unui Neolamprologus Brevis este abia dupa 3 ani de viata.

miercuri, 25 august 2010

Microbe -Lift®

Incepand de acum acvaristii din Romania pot achizitiona produsele Microbe-Lift®.


Produsele Microbe-Lift® elimina durerile de cap cauzate de menţinerea un acvariu curat. Produsele acestea contin doar diversitatea, dreptul şi echilibrului organismelor de a păstra în mod natural acvariile curate si pestii sanatosi. De acum veţi petrece mai puţin timp pentru curăţare şi pentru a face schimbări de apă. Veti cheltui mai puţin si datorita peştilor pe care nu veti mai fi nevoit sa-i inlocuiti.
MIRACOLUL este acum deja experienţă!
Produsele Microbe-LIFT® nu contin nimic dăunător pentru om, animale sau mediu.
Această afirmaţie este susţinută de studiile de toxicitate, testele biologice, etc. Toate arata ca produsele Microbe-LIFT® sunt printre cele mai sigure produse disponibile din lume.
Beneficiile Microbe-LIFT® includ:
- apă curată, limpede;
- mediu acvatic sănătos;
- reducerea potenţialului de infecţie sau pierderea peştilor.

O parte din aceste produse le gasiti aici, urmand ca si celelalte sa soseasca in urmatoarele saptamani.




sâmbătă, 14 august 2010

Julidochromis Ornatus

Nume comun: Julie dorado.
Denumire stiintifica: Julidochromis ornatus.



Descriere: Acesti Julies sunt ciclide care traiesc in lacul Tanganyika. Au fost descoperiti in anul 1898 si importati prima oara ca pesti de acvariu in anul 1958. Genul Julidochromis este integrat in marea familie a ciclidelor (Cichlidae). Corpul sau este fusiform cu aripioara dorsala foarte lunga ce se intinde pe tot spatele din dreptul operculilor pana la coada. Coloratura acestei specii de julido difera de mediul si adancimea la care traiesc: de la alb galbui pana la galben oranj brazdat de 3 dungi negre. Marimea lor nu depaseste 7-8 cm.
Dimorfismul sexual: Este aproape inexistent. Cand ajung la maturitate masculii sunt mai mari. Ei ajung la maturitate sexuala cam la 8-10 luni de viata.
Raspandirea in lac: Endemica pe coastele stancoase ale lacului Tanganyika. Doar cinci localitati dau denumire acestei specii : Isanga, Mbity, Kapamba, Uvira si Kalungwe.




Parametrii apei

1.Temperatura: Aceasta specie spre deosebire de altele ce traiesc in lacul Tanganyika are o scara mult mai mare de variatie a temperaturii apei in care traiesc aceasta putandu-se situa intre 20-28 grade .Temperatura optima pentru reproductie este 26-28 de grade.



2.Caracteristici: Ph-ul adecvat pentru aceasta specie este unul ce face apa alcalina si cu o duritate foarte mare.Se considera bune valorile ph-ului intre 7-si 9 iar cel optim este de 8,3. Duritatea apei se situeaza intre 10-18 dgh cu un important component de carbonatati.


Alimentatia : Pestii din acest gen sunt micropradatori ei hranindu-se in special cu mici nevertebrate si crustacee.Dar hrana lor nu este constituita numai din alimente de origine animala ,hrana nvegetala fiind la fel de bine tolerata de acestia.Deci daca vrem sa avem niste pesti sanatosi trebuie sa-i hranim diversificat.



Inmultirea : Julidochromis ornatus este o specie usor de inmultit la fel ca toti pestii din aceasta familie.Odata formata o pereche din aceasta specie aceasta isi va alege un teritoriu care va fi aparat in special de mascul.Perechea va cauta un loc mic (grota,gaura,crevasa,etc)unde vor depune un numar redus de icre intr-un interval de 7-10 zile la sfarsit adunandu-se intre 20-50 de icre.Eclozarea lor dureaza cam 3-4 zile iar dupa 7 zile alevinii vor inota singuri.

joi, 8 iulie 2010

Noutati in lacul Tanganyika (Iulie 2010)

Status quo-ului rămâne în vigoare cu mult peste cel al lacului. Preţul combustibilui nu se reduce iar economia este grea si din ce in ce mai proasta. Astfel exportatorii continua să-şi alunge mai nou tendinţele de colecţionari, care sunt motivate financiar. Interesele actuale includ greu obţinerea unor elemente noi. Si unele elemente vechi nu au fost cautate de mult, dar sunt în mod rezonabil recoltate elemente din apropierea asezarilor. Niciun nou exemplar de peste descoperit nu tinde sa devina un trend deocamdata.




Culoarea neagră aşa-numitului Altolamprologus calvus apare de-a lungul coastelor de sud Zambia şi Congo. Aici, un A. calvus negru colectati in Congo au coloraţie extremă de negru chiar si pe zona facială. Deseori, astfel de coloraţie depinde de starea de spirit.



Mai multe specii de shell dwellers sunt de interes acum. O descoperire recenta este Lamprologus brevis din Kapampa, Republica Democratică Congo. Nota discordanta fata de celelalte specii de brevis o fac marcajele albastre faciale şi alb tăiate de pe aripioarele nepereche.



De asemenea, provenind din sudul Congo, Neolamprologus helianthus sunt colectati dintr-o zonă de coastă, se evidenţiază datorită galbenului placut. Este gasit destul de rar. Nu pierde ocazia de a insufla noi improspatari de sânge în crescătoria veche!



Un favorit in trecut din Burundi, Telmatochromis temporalis a fost reintrodus. Ultima dată acesti peşti au fost exportati cu regularitate din Burundi .Asta a fost aproape cu două decenii în urmă. Ce e vechi este ceea ce este nou!

sursa: Cichlid News

duminică, 6 iunie 2010

Ce mai e nou In lacul Tanganyika

Lacul Tanganyika


Aparent, peştii din lacul  Tanganyika sunt favoriti pentru pasionatii pestilor ce apartin lacurilor din Marele Rift . Există un interes puternic pentru Tropheus, ciclide goby, albastrul soiurilor de Cyphotilapia frontosa. Peştii colectati în Congo, coasta de sud, par a fi în topul cererilor, dar costurile pentru a face afaceri acolo continua să crească.  Timp de mai multe colectari, pescari vechi şi noi au decis că este prea scump pentru a colecta asa de departe pesti.  Datorită economiei proaste şi cheltuielilor mari, unii au renunţat.

Ce mai e nou in lacul Tanganyika:

Colectati de-a lungul coastei Tanzaniei centrala, acesti Petrochromis orthognathus "ochi roşii" sunt numiti asa  pentru culorea partii de sus a ochilor .



Una dintre puţinele specii colectate pe parcursul anului trecut în extremitatea nordică a statului Congo este Asprotilapia leptura.  Acest peşte este din Uvira, Congo şi arată similar cu alte populaţii din lac ale acestui peşte.




Exportati din Tanzania, dar colectati din sudul statului Congo, Eretmodus sp. Kamakonde este similar cu populaţiile găsite în altă parte.  Aceşti peşti sunt identificati dupa punctele albastre dorsale  şi, de asemenea, dupa dungile galbene.



Încă popular printre crescatorii  care si  le pot permite, Cyphotilapia frontosa din sudul statului Congo sunt  considerate foarte frumoase in special pentru culorile de un  albastru profund.

duminică, 30 mai 2010

Sarurile

 Nu toată lumea este binecuvantata cu apa dura şi / sau alcalina de la robinet. Cunoscand acest lucru  mulţi producatori , inclusiv SeaChem şi Kent, au dezvoltat cateva săruri într-un efort de a simula parametrii apei de Rift. Acestea servesc in principal  la durizarea apei. Aceste tampoane comerciale şi sărurile pot ajunge la un pret destul de piperat dacă aveţi un acvariu destul  de mare, sau mai multe acvarii.



 În loc de a investi în acestea, există un remediu popular, care funcţionează la fel de bine.  Toate ingredientele pot fi achiziţionate de la magazinul alimentar local si farmacie: Sare amara (sulfat de magneziu), Sare neiodata(sau marina), Bicarbonat de sodiu.

-  Bicarbonatul de sodiu comun este eficient la creşterea pH-ului, să nu mai vorbim ca este foarte ieftin.
-  Sarea amara ( sulfat de magneziu) poate fi folosita pentru intarirea apei, ridicarea GH.
-  Si apoi, ai putea adăuga, de asemenea, sare neiodata pentru a creşte duritatea generală a apei dumneavoastra.  Vă recomandăm să utilizaţi sare de masă neiodată; cu toate acestea, altii folosesc de clorură de potasiu sau Instant Ocean .

Foarte ieftin, poţi combina aceste saruri pentru ca acest tampon pentru apa de Rift să te tină un an sau mai mult.

* Starea apei *                             pH pH-ul GH  GH  KH  KH

Apa dura de la robinet                  8.2   8.2    15    15  12   12

 Apa de la robinet w / tampon       8.2   8.2     34   34  22   22

 RO apa                                       6.6    6.6      1     1    1     1

 RO w apa / tampon                     7.6    7.6    32    32    8     8

Toate apa a fost tratată cu Declorinator înainte .


 Adaugarea de bicarbonat de sodiu şi sare amară de care veti avea nevoie depinde de apa de la robinet care variază de la o gospodărie la alta .

Începeţi prin adăugarea 1 lingurita de bicarbonat de sodiu la cinci litri de apa declorinata şi veti vedea cât de mult ridică pH-ul dumneavoastră. Apoi ajustati doza dumneavoastră, astfel încât să atingă un nivel dorit (undeva in apropiere de 8.2-8.6). Repetaţi această procedură pentru Sare Amara, pornind cu ½ lingurita.  Încercaţi să realizati un GH între 15 şi 25 dGH , apoi se adaugă 1 linguriţă de sare.




RIFT LAKE BUFFER RECIPE
 Ingrediente

 Sare Amara
 Sare marină
 Bicarbonat de sodiu

 Instrucţiuni

 Pentru fiecare 20 de litri de apa de apă, se adaugă:
- 1 lingura de sare amara,
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă sare neiodata



Sursa: http://www.cichlid-forum.com/

miercuri, 24 martie 2010

Cyprichromis


Familia: Cichlidae, Gen: Cyprichromis.
Origine: Lacul Tanganyika (Africa).
Marime maxima: 10 cm.
Acvariu: Recomandat minim 200 litri
Alimentatie: Omnivor deci poate fi hranit cu hrana vegetala (spirulina,spanac,etc.),granule,fulgi,sticksuri,hrana vie,etc.
Compozitia Apei: pH: intre 7,5 si 9,0.
Duritate: Semidura (10 - 15 dH).
Temperatura: 25ºC - 27ºC.
Reproducere : incubator bucal maternal



Este o ciclida care prefera sa traiasca in golfurile formate in lacul Tanganyika fiind un peste relativ atipic fata de alte ciclide care traiesc in acelasi lac.Majoritatea ciclidelor africane sunt concentrate pe diferite feluri de habitat.Unele traind in mediul stancos si cu multe alge cum ar fi Lamprolonginele si Tropheusii in lacul Tanganyika,Mbunele si multe Aulonocare in lacul Malawi, in mediu plantat si cu multe alge Haplochrominele din lacul Malawi si unele varietati de Lamprolongine din lacul Tanganyika si nisipos aici incluzand unele Lamplrolongine cu cochiliile de melci in care traiesc Featherfinele si Oddities din lacul Tanganyika dar si unele Aulonocare si Haplochromine din Lacul Malawi.Spre deosebire de toate acestea Cyprichromisii si bineinteles Paracyprichromisii nu au nimic in comun in comportament cu celelalte ciclide deoarece acesti pesti sunt in genere inotatori avand ca mediu apa linistita cu foarte putine roci.



O alta diferenta fata de celelalte ciclide este aceea ca acestia traiesc in grupuri care contin mai multi masculi si femele.Si nu in ultimul rand o alta diferenta este alimentatia.Spre deosebire de celelalte specii care se hranesc cu vegetale ,crustacee sau cu icrele si puii altor pesti , Cyprichromisi sunt mari consumatori de plancton.
Este un peste cu foarte mult stil cu un corp subtire si o forma hidrodinamica de aici si numele lor de sardine colorate de tanganyika. Culorile mai vii le au masculii ,femelele fiind mai decolorate sau fara culoare.

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Gobies Cichlid

In cazul in care unii peşti din Lacul Tanganyika sunt supraapreciati, altora nu li se dau de fapt suficient credit.




Un foarte bun exemplu ar fi oricare dintre Goby cichlids din Lacul Tanganyika.

Gobies sunt formati din cele cinci specii de la trei genuri. Lista include Spathodus marlieri, Spathodus erythrodon, Eretmodus cyanostictus, Eretmodus "cyanostictus north"si Tanganicodus irsacae. Toti acestea sunt mouthbrooders şi ei trăiesc in apa puţin adancă a lacului. Masculii tind să fie mai mari decat femelele şi pot fi colorati un pic mai mult. Desigur, nici unul din gobies nu sunt deosebiti de frapanti cand vine vorba de culoare, dar sigur că sunt cautati si pentru personalitatea lor comica. De aceea acesti pesti mai sunt de asemenea numiti in Europa "clovn" cichlids . De asemenea, ei par a fi un pic comici in aparenţă. Acestia au un bot haios şi ochii mari .




Toti gobies au aripioara dorsala dorsală spinoasa facuta pentru a descuraja păsările rapitoare. Acest lucru poate fi, de asemenea complicat intr-o plasă acvariu.

Cu excepţia Spathodus marlieri, toate gobies sunt biparental mouthbrooders .Femela ţine icrele primele zece zile aproximativ, atunci masculul preia icrele pentru următorele zece zile. Perechile de gobies stau aproape unul de un altul in acvariu, indiferent dacă sunt sau nu in perioada de reproducere. De obicei ies sub 25 de alevini.

Toti gobies pasc prin stratul de alge de pe stanci, mancand atat alge şi organisme mici care trăiesc in aceste alge . In acvariu le place sa li se dea dea Spirulina fulgi şi alte mancaruri tipice. Acestia nu sunt mancatori nemaipomeniti dar adapteaza la orice alimentatie destul de uşor. Ei nu sunt strict vegetarieni.



Vom discuta pe scurt toate cele cinci specii de gobies



Spathodus marlieri este monstru al grupului, cu femele ajungand la 7 cm iar masculii la 11 cm. Acesta este cel mai puţin văzut in acvariile crescatorilor. Reputaţia sa este una de murdărie şi o atitudine generală de rău.Acesta este raportat a fi un mouthbrooder maternal.

Spathodus Erythrodon este similar cu marlieri doar la dinţi . Intr-adevăr, este greu să se facă distincţia intre Spathodus erythrodon si Eretmodus cyanostictus cu excepţia dintilor. Ambele specii de Spathodus au dinti lungi si cilindrici.

Eretmodus cyanostictus şi Eretmodus "nord cyanostictus" sunt in principiu acelasi peşte cu excepţia faptului că tip Nord are o gura mai mare.

In cele din urmă si cel mai mic este Tanganicodus irsacae. Masculul matur masoara 7 cm iar o femelă 5 cm. Ei au frumose puncte albastru neon pe ei şi o gură ascuţita. Din păcate, masculii nu sunt destul de mulţumiţi de femele şi le urmăresc cateodata in jurul bazinului.