duminică, 12 decembrie 2010

Tropheus Brichardi

Habitat: Lacul tanganyika
Hrănirea: Alge
Morfologia: ciclide Mijlocii
Reproducţie: maternal mouth-breeder
Etimologie: Numit după Pierre Brichard, colector belgian de peşti în Lacul Tanganyika.
Distribuţia: S-au găsit pesti  în jurul lacului Tanganyika, cu o excepţie  în Zambia.  Aceasta reprezenta, probabil, mai multe specii, unele dintre ele pot traii impreuna.
Habitat: Ca alte tipuri de Tropheus , ei populează  zona stancoasa superioară liberă de sedimente.
Habitate: Bulu Point (Tanzania), Cape Tembwe (Congo, Republica Democrată), Isonga (Tanzania), Kabimba (Congo, Republica Democrată, nativ), Kalemie (Congo, Republica Democrată), Insulele Kavalla (Congo, Republica Democrată, nativ) , Kipili (Tanzania, nativ), Mtosi (Tanzania, nativ), Mvuna Island (Tanzania, nativ), Nkondwe Island (Tanzania, nativ), Nyanza-Lac (Burundi, nativ), Ulwile (Tanzania, nativ). Hrănirea: alge de stanca (aufwuchs).  Gura cu falci drepte paralele este identica cu cele ale altor membri din acest gen, cu excepţia Tropheus duboisi . Această specie poate prospera  în zonele mai bogate în sedimente.
Reproducţie: Ca alţi membri ai genului, Tropheus brichardi este un maternal mouth-breeder, care produce un  număr destul de redus de icre (de obicei 6-20).  În compensaţie, ouăle sunt în formă de pară sunt printre cele mai mari în familie (7 mm în diametru lor cea mai lungă), dând naştere la pui destul de mari şi bine dezvoltate.Perioada de incubaţie este, în principiu trei săptămâni, dar de multe ori în timpul continua cateva saptamani mai mult (până la 10), în care tinerii sunt eliberaţi din timp în timp de către mama în zonele protejate şi se pot hrani in gura mamei lor. Masculii nu iau parte la nici o  în îngrijire părintească , şi goneste de obicei femela departe imediat după depunerea icrelor, dar în acvariu, el poate tolera o în împrejurimile imediate ale teritoriului său.In acvariu: Tropheus brichardi nu diferă semnificativ de la congeneri în cerinţele de întreţinere în acvariu, cu excepţia faptului că pare a fi printre speciile cele mai teritoriale. În acvariu, masculii din toate speciile Tropheus tind să-şi apere propriile teritoriul , în timp ce ierarhiile liniare sunt găsite doar în caz de mici rezervoare supra-aglomerate.  În scopul de a observa comportamentul lor natural in acvariu, Tropheus trebuie să fie ţinute în grupuri mici de mai mulţi masculi şi femele într-un rezervor de mare (cel puţin 500 de litri, dar de preferinţă, 1000 litri sau mai mult), împreună cu alte tropheines, cum ar fi Petrochromis sau Simochromis.  În rezervoare mai mici, tendinţele lor  duce de obicei la eradicarea tuturor subordonatilor masculi şi femele omorândui, cu excepţia cazului in care rezervorul este deosebit de aglomerată. În unele cazuri, atunci când sexele  se potrivesc bine impreuna, ei pot fi păstrate ca o singură pereche, o situaţie care poate dura mai multe luni sau ani, până la masculul poate ucide în cele din urmă partenerul său.

Apa din acvariu trebuie să fie puternic filtrată, greu şi alcalin (pH 8.2), cu un interval de temperatură în jurul 23-26 ° C.  Acestor pesti trebuie să se acorde în principal, alimente bogate in spirulina, deoarece acestia sunt foarte sensibili la boli intestinale. Ca pentru toţi membrii din acest gen, Tropheus brichardi tind să ciugulească înotătoarele colegilor de acvariu, mai ales atunci când extensiile aripioarelor tinerilor tind a se extinde inestitic.
Conservare: Tropheus brichardi este evaluat de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii în Lista Rosie IUCN a speciilor ameninţate (LC) (2006).
Comentarii: Schupke (2003) a propus o clasificare interesantă a populaţiilor Tropheus în mai multe linii (care, în opinia lui, corespunde aproximativ la speciile cunoscute) în baza de date bio-moleculare (în principal, de la C. Sturmbauer) şi observaţii personale. Având în vedere că unele dintre tipurile de Tropheus brichardi sunt uneori găsite impreuna, acest lucru sugerează că, de fapt, Tropheus brichardi trebuie să fie împărţit în 3 sau 4 specii diferite.În consecinţă, Tropheus brichardi adevărat ar fi limitată la partea de nord a lacului. Cu toate acestea, pe baza unor studii moleculare, Schupke include "banda portocalie" de la Tropheus Bemba în aceeaşi afiliaţie ca Tropheus brichardi  din aceast localitie, dar aceasta forma, probabil, mai degrabă face parte din bine-cunoscuta acum Tropheus sp. 'black'. "Negru".
Un alt neam de tipuri de Tropheus brichardi , din care Kigoma sau populaţiilor Ujiji sunt mai bine cunoscute, cuprinde exemplare cu aripioare galbene şi puternic bare verticale galbene.  Aceste forme sunt în mod tradiţional incluse în Tropheus brichardi, dar reprezintă, probabil, o specie diferită.
O treime din linia Tropheus tipuri brichardi, care, de asemenea, ar trebui să fie considerat o specie diferită, include specii de o culoare verde de măsline, cu o bandă verde-galbuie si ochi albastri (mai bine cunoscut fiind populaţia Malagarasi).
Un neam al patrulea Tropheus tipuri brichardi cuprinde  populaţii din sud-estul Tanzaniei (Ulwile, Namansi), care sunt genetic mai aproape de sp Tropheus. 'mpimbwe' (care a fost, de asemenea, primul considerat ca aparţinând Tropheus brichardi) şi Tropheus polli annectens, cu care au în comun un iris albastru şi capul maroniu. Specimenul Ulwile este mai mare decât  alte tipuri de Tropheu brichardi, deşi  mai mici decât Tropheus sp. "Mpimbwe". Aceste populaţii din sud-est poate fi considerată ca o alta specie, sau între peştii congeneri, cu unul sau altul dintre tipurile de Tropheus brichardi, având în vedere faptul că este, probabil, de o geneza mixta.
Viespea galbena  neagră model de culoare juvenilă a tipurilor de Ulwile-Kipili este foarte uşor de recunoscut (şi foarte drăguţ), urmată de cea de tip Kigoma. În tipul Kigoma, trebuie să se constate că, contrar aproape toate celelalte specii de Tropheus , masculii teritoriali dominanti păstrează barele lor verticale vizibile, deşi oarecum stinse.  Indivizii colorati in maro uniform sunt de obicei în starea de spirit neutri.  În plus, tipic Tropheus brichardi  din Nyanza-Lac este uniform brun cu resturi de un galben-albicios in forma de "şa", pe spate . El trăieşte impreuna cu un alt membru cu aripioare tip galben Kigoma , un membru al-Malagarasi de tip verde şi o populaţie de sp Tropheus. 'black'. "Negru".Referinte

Nelissen, M. H. J. & D. F. E. Thys van den Audenaerde; 1975; "Description of Tropheus brichardi sp. nov. from Lake Tanganyika (Pisces, Cichlidae)"; Revue de Zoologie et Botanique Africaines; 89 (4); p 974-980 (crc00024).
Schupke, Peter; 2003; "African Cichlids II, Tanganyika I, Tropheus"; Aqualog (crc01827).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu