sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Gobies Cichlid

In cazul in care unii peşti din Lacul Tanganyika sunt supraapreciati, altora nu li se dau de fapt suficient credit.
Un foarte bun exemplu ar fi oricare dintre Goby cichlids din Lacul Tanganyika.

Gobies sunt formati din cele cinci specii de la trei genuri. Lista include Spathodus marlieri, Spathodus erythrodon, Eretmodus cyanostictus, Eretmodus "cyanostictus north"si Tanganicodus irsacae. Toti acestea sunt mouthbrooders şi ei trăiesc in apa puţin adancă a lacului. Masculii tind să fie mai mari decat femelele şi pot fi colorati un pic mai mult. Desigur, nici unul din gobies nu sunt deosebiti de frapanti cand vine vorba de culoare, dar sigur că sunt cautati si pentru personalitatea lor comica. De aceea acesti pesti mai sunt de asemenea numiti in Europa "clovn" cichlids . De asemenea, ei par a fi un pic comici in aparenţă. Acestia au un bot haios şi ochii mari .
Toti gobies au aripioara dorsala dorsală spinoasa facuta pentru a descuraja păsările rapitoare. Acest lucru poate fi, de asemenea complicat intr-o plasă acvariu.

Cu excepţia Spathodus marlieri, toate gobies sunt biparental mouthbrooders .Femela ţine icrele primele zece zile aproximativ, atunci masculul preia icrele pentru următorele zece zile. Perechile de gobies stau aproape unul de un altul in acvariu, indiferent dacă sunt sau nu in perioada de reproducere. De obicei ies sub 25 de alevini.

Toti gobies pasc prin stratul de alge de pe stanci, mancand atat alge şi organisme mici care trăiesc in aceste alge . In acvariu le place sa li se dea dea Spirulina fulgi şi alte mancaruri tipice. Acestia nu sunt mancatori nemaipomeniti dar adapteaza la orice alimentatie destul de uşor. Ei nu sunt strict vegetarieni.Vom discuta pe scurt toate cele cinci specii de gobiesSpathodus marlieri este monstru al grupului, cu femele ajungand la 7 cm iar masculii la 11 cm. Acesta este cel mai puţin văzut in acvariile crescatorilor. Reputaţia sa este una de murdărie şi o atitudine generală de rău.Acesta este raportat a fi un mouthbrooder maternal.

Spathodus Erythrodon este similar cu marlieri doar la dinţi . Intr-adevăr, este greu să se facă distincţia intre Spathodus erythrodon si Eretmodus cyanostictus cu excepţia dintilor. Ambele specii de Spathodus au dinti lungi si cilindrici.

Eretmodus cyanostictus şi Eretmodus "nord cyanostictus" sunt in principiu acelasi peşte cu excepţia faptului că tip Nord are o gura mai mare.

In cele din urmă si cel mai mic este Tanganicodus irsacae. Masculul matur masoara 7 cm iar o femelă 5 cm. Ei au frumose puncte albastru neon pe ei şi o gură ascuţita. Din păcate, masculii nu sunt destul de mulţumiţi de femele şi le urmăresc cateodata in jurul bazinului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu