XENOTILAPIA SPILOPTERUS
(Xenotilapia comuna)
Nume: Xenotilapia spilopterus
Familia: Cichlidae
Gen: Xenotilapia.
Localizare geografica: Lacul Tanganyika (Africa).
Marime maxima: 12 cm.
Caracteristicile apei: pH intre 7,5 si 9 ; dH intre 10 si 15º.
Temperatura: 25º-27ºC
Acvariu recomandat: Minim de 80 litri. Acvariul trebuie sa aiba amenajat in mare parte cu nisip fin. Se pot pune si plante (Anubias, Microsorum…) dar care sa nu afecteze spatiul alocat nisipului.
Alimentatia: In general Nevertebrate. In captivitate accepta o hrana preponderent omnivora (vie, congelata, uscata, etc.)
Caracteristicile speciei: Incubator bucal biparental. Femela tine icrele in gura cam 9 zile dupa care preda larvele masculului care le mai tine 5-6 zile. Dupa aceea ambii parinti au grija de pui. Aceasta specie este asociata cu substraturile nisipoase deorece filtreaza nisipul gasindu-si hrana printre acesta. Nu este o specie agresiva de aceea se va evita sa se tina in acvariu cu specii agresive fiind compatibila cu Cyprichromis, Paracyprichromis, Ophtalmotilapias o Cyathopharynx, etc. In acvariu este cel mai bine sa se tina doar o pereche.
XENOTILAPIA FLAVIPINNIS
Nume: Xenotilapia flavipinnis.
Nume comun: Xenotilapia cu aripiore galbene
Familie: Cichlidae,
Gen: Xenotilapia.
Localizare geografica: Lacul Tanganyika.
Marime: 8 – 10 cm.
Parametrii Apei: pH 7,5 – 9. dH intre 10 – 15º.
Temperatura: 25º - 27ºC.
Acvariu Recomandat: Marimea acvariului de minim 80 litri. Acvariul trebuie sa contina o arie mare de nisip fin.Se pot pune si cateva plante(Anubias, Microsorum…) de obicei care sa nu limiteze spatiul nisipos din acvariu.
Alimentatie: In general nevertebrate.In acvariu accepta o dieta omnivora cu hrana vie,congelata dar si uscata
Caracteristici: Incubator bucal biparental. Femela incubeaza icrele in gura sa circa noua zile dupa care masculul preia larvele in gura sa timp de 5-6 zile. Dupa aceea ambii parinti au grija de pui. Este o specie foarte pacifista de aceea se va avea in vedere sa nu se asocieze cu alte specii mai mari sau agresive. Cyprichromis, Paracyprichromis, Ophtalmotilapias sau Cyathopharynx sunt buni convietuitori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu