joi, 8 octombrie 2009

'Lamprologus' Multifasciatus

Neolamprologus multifasciatus este cel mai mic peste cichlid din lume si e numit "multi." O colonie de 6 multi traiesc intr-un acvariu de 100 litri cu nisip, pietre, pietris, plante si 10 cochilii. Masculii ajung la maxim 4-5 cm, femelele la 1,5-2,5 cm.

Au o atitudine deosebita, unul dintre ei fiind filmat de National
Geographic muscand un crocodil mic de coada care venise prea aproape de el.

Multifasciatusii traiesc in cochiliile melcului Neothauma. Dorm in ele, depun oua in ele, chiar traiesc acolo. Ouale sunt depuse in cochilie si protejate pana creste puietul. La inceput puietul va sta in cochilie. Apoi va iesi incet incet. Pentru ca femelele sunt asa de mici, puii vor fi si ei putini. Nu isi ataca sau mananca puii, ceea ce face sa existe cateva generatii si dimensiuni in colonia lor.




Cochilia nu va fi ingropata de ei cum fac alte specii care traiesc in cochilii. Acestia vor sapa o gaura in cochilie si in jurul cochiliei. Intr-un acvariu, ei vor sapa groapa in josul sticlei; este interesant de urmarit cum fac ei asta pentru ca escaveaza nisipul cu gura pana cand cochilia lor ajunge la fundul acvariului. NU conteaza cat de mare e stratul de nisip, ei vor sapa in continuare, creand un munte de nisip in celalat capat al acvariului. Mai pot ridica si pietricele care pot parea grele si le muta prin acvariu. Isi “decoreaza” locul asa cum vor ei.

Daca vreti sa le fie bine, au nevoie de nisip. Acestia vor gauri cochiliile pana la diametrul de 7,6-10,1 cm, apoi vor apara acest teritoriu al lor impotriva intrusilor, chiar de alti pesti care sunt mult mai mari ca ei.

Multifasciatusii ar trebui tinuti singuri intr-un acvariu sau cu pesti care nu sunt pradatori sau pot fi mancati.

 Mananca mai multe feluri de mancare de pesti dar prefera mancare sub forma de fulgi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu