Julidochromis este un peste care traieste in LaculTanganyika. Membrii acestui gen sunt cunoscuti drept "Julies" (Julieni). Tolereaza aproape toate conditiile de apa si se joaca cu ceilalti pesti, cu exceptia conspecifics. Julidochromis au o personalitate foate frumoasa. Sunt ca niste mici submarini telecomanda. Ei inoata pe margine si stau cu susul in jos. Faptul ca se misca in sus si in jos printre roci te duce cu gandul la o mica pasare colibri.
In slabaticie, Julidochromis traieste printre stancile Lacului Tanganyika la o adancime aproximativa de 5-30 metrii. Isi petrec cea mai mare parte a timpului in pesteri si crevasele acestor stanci vanand hrana si cautand protectie. De asemenea, aici isi depun si oualele. In captivitate, Julies sunt timizi, stau pe rocile din fundul acvariului si cauta mancare numai daca ei cred ca se simt in siguranta.
Desi Julidochromis sunt destul de timizi, pot fi agresivi cu partenerii de acvariu cand isi apara teritoriul. Pe masura ce se maturizeaza acestia se imperecheaza. Julienii nu sunt poligami; relatiile de imperechere raman intacte pe toata durata vietii.Odata ce s-a format o pereche, este recomandat sa nu se schimbe aranjamentul rocilor deoarece isi marcheaza granitele teritoriului atat masculii cat si si femelele. Se spune ca orice schimbare de décor ii streseaza iar cel mai puternic din cuplu il va omora pe celalalt.
Aceast gen are numeroase specii cum ar fi : Dickfeldi, Marlieri, Transcriptus, Gombe, Regani, Ornatus, etc., la randul lor cu multe subspecii, numele acestora fiind dat de regiunea in care traiesc.
Cand va alegeti prima pereche de Julieni, este indicat sa va alegeti intre sase si zece pui. De asemenea, ar trebui sa fie din aceeasi zona (Magara, Halembe, Kala, Katili, Samazi, Kambwimba, Isanga, Cape Tembwe, sau Katoto) si din cat mai multe surse pentru a evita hibridizarea. Intr-un final se va forma o pereche din acestia, moment in care toti ceilalti trebuie mutati in alt acvariu (unde se vor forma alte perechi) sau trebuie vanduti. Odata ce s-a format o pereche, masculii vor urmari in mod agresivi femelele iar femela va urmari alte female rivale si alti masculi. Pentru a minimiza agresivitatea, este indicat sa indepartati orice alt peste din aceeasi specie.Dupa ce s-au format perechile va incepe depunerea oualelor. Masculul dominant va deveni ma agresiv pe masura ce incepe sa-si revendice teritoriul si sa-l apere. Masculul va alege o pestera intunecata intr-o zona retrasa a acvariului. Dupa ce-si ademeneste femela sa intre, aceasta isi va depune oualele pe tavanul pesterii iar masculul isi va depune laptii desupra. Oualele tind sa se imprastie si sa nu stea grupate dupa cum ne-am astepta. Acestea au un diametru de aproximativ 1.2 mm si sunt bleu-verzui. Femelele depun intre 50 si 100 oua. Julidochromis isi va depune oualele la fiecare 5-7 saptamani.
Julies sunt parinti excelenti, si isi vor pazi puii de orice intrusi sau de orice potentiale pericole. Cand vine vremea de mancare, unul din cei doi parinti va sta mereu in spate, ca sa ii pazeasca. Chiar daca specia Julies are o extraordinar de mare grija de puii sai, ai putea descoperi ca doar aprox. 10% din pui vor supravietui in primele cateva luni. Daca sunt mutati si daca li se acorda o ingrijire speciala (ca si unui crevete-pui de apa sarata) s-ar putea obtine o rata de supravietuire de aproape 100%.
Aceste cichlide (pesti de apa dulce tropicala sau subtropicala, similari cu pestii-soarelui americani) cresc relativ incet. Dupa doua luni de zile, pestii tineri vor avea cam 2 cm lungime. Spre deosebire de Mbuna si de multi alti pesti cichlids din Lacul Malawi, femelele din aceasta specie sunt mai lungi si mai robuste decat masculii. Femelele cresc de obicei pana ajung la o lungime de 14 cm, in timp ce masculii cresc pana la 12 cm. Masculii mai au si niste mameloane genitale mai scurte. Mameloanele genitale ale femelelor sunt mai lungi si mai plate la capat, comparative cu ale masculilor probabil pentru a atasa ouale la sufrafata.
In natura, Julidochromis este un vanator, vanand in special melci mici, desi acestia nu au nevoie de material vegetal in dieta. In acvariu, sunt recomandate Ciclopi si Daphnia vii sau inghetate. Pentru aceasta specie cea mai bune mancare este cockteilul de creveti european, Mysis si crevetii oceanici. Mysis ar trebui data ocazional din cauza continutul sau ridicat in grasimi (30%).
Marimea minima a acvariului ar trebui sa fie de 55 litri pentru o singura pereche, iar daca in acvariu exista mai mult de o pereche, este recomandat un acvariu de 284 litri minim. Acesti pesti necesita multe roci pentru a avea multe locuri unde sa se ascunda. Daca sunt pastrati fara a avea suficiente locuri de adapost, este putin probabil ca-si vor dezvolta o culoare adecvata si nu-si vor depune oualele la fel de frecvent. Este recomandat un pietris fin sau nisip. Puii acestei specii raman captivi in pietrisul prea mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu