Nume comun: Conchicola, Brevis.
Familia: Cichlidae. Subfamilia: Pseudocrenilabrinae. Ordin: Perciformes. Clasa: Actinopterygii.
Biotop: Lacul Tanganyika. Se gasesc in depresiunile lacului unde se acumuleaza cantitati mari de cochilli de melci Neothauma pe substrat la o adancime intre 10 si 30 metri.
Raspandire: Este o specie endemica a lacului Tanganyika.
Forma: Este un peste de forma compacta cu gura orientata in sus, de forma rectangulara.
Culoare: Culoarea acestui pestisor este de la maron clar la maron obscur cu linii transversale albe ce brazdeaza intregul corp. Ochii sunt foarte stralucitori.
Marime :5 cm masculii iar femelele cam 3,5 cm.
Diferente sexuale: Morfologic sunt foarte greu de facut diferente numai ca masculii cresc mai mari decat femelele.
Temperatura: 24ºC-27ºC.
Apa: In Lacul Tanganyika apa prezinta o alcalinitate intre 8.0 si 9.0 si o duritate specifica intre 9-19º.
Acvariul: Se poate tine o pereche intr-un acvariu de 40 litri fara probleme. In acvariu se va pune un substrat de nisip pe care se vor aseza mai multe cochilii de melc cel putin una pentru fiecare. Cochiliile trebuie sa aiba un diametru intre 3-5 cm .
Alimentatia: In mediul natural se hranesc cu zooplancton. In acvariu se pot hrani cu daphnia, larve de tantari, fulgi, granule, etc .
Reproducerea: Femela depune icrele in fundul cochiliei de melc unde masculul va intra sa le fertilizeze. Aceasta se repeta de mai multe ori.La 25°C eclozarea se produce la 60-72 de ore.Alevinii au cam 5-7 mm la inceput dar vor creste destul de rapid. Acestia vor ajunge la maturitate sexuala dupa 6 luni de viata. Ad Konings (1981) spunea ca maturitatea totala a unui Neolamprologus Brevis este abia dupa 3 ani de viata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu